top of page

פסח

טיולים לפסח

מאת: טלי אלבז

" שמחה רבה , שמחה רבה , אביב הגיע פסח בא ".... מאת טלי אלבז , מחנכת י"א6 מורה לגיאוגרפיה ולספרות  

 

תקופת האביב  לדעתי , היא ה- תקופה לטיולים .  מזג האויר מושלם , כמויות המים בנחלים , באגמים, במאגרים עצומות, הפריחה בשיאה, המראה של הטבע מרהיב ביופיו  ו...כמובן זמן רב של חופשה והביחד המשפחתי .

שמחה להציע לכם שני מסלולים שונים – טובים השניים מן האחד .

בקצה העיר קרית ביאליק נמצאת שמורת טבע " עין אפק" ( כותבים בוויז עין אפק ) . לאורך השמורה זורם נחל נעמן. המסלול נגיש לעגלות , מסלול קליל , מסלול של גשר על המים , יש מבצר , יש מקומות מוצלים למנוחה ולפיקניק . בקיצור יש הכל מהכל . לילדים יש אטרקציה בשמורה שנקראית " שביל הרגליים היחפות " הילדים מתנסים ( כייף גם למבוגרים ) בדריכה על כורכר , מלח, סלעים ועוד....

הכניסה לשמורה בתשלום ובתיאום מראש – מה שמאזן עומסים , חינם למנויי מטמון -בהזדמנות זו ממליצה מאוד על מנוי של רשות הטבע והגנים יש הנחה לארגון והסתדרות המורים ( מי שירצה פרטים נוספים אשמח בפרטי  ) .

אם לא עשיתם פיקניק , אם תרצו מקום לאכול – יש שלל מסעדות בדלית אל כרמל , בחיפה - ואדי ניסנס - הזדמנות לעודד את ענף המסעדות שנפגע בשנה האחרונה . 

מטעי שקדיות , מערה , בריכת קשתות מלאה וצלולה, מים קרים אך שווים מאלה שלא פחדו וקפצו למים . מקום קסום, קרוב למרכז , לא נגיש לעגלות , דרגת קושי קלה , מתאים מאוד למשפחות .

כל היופי הזה נמצא בעמק איילון ( איזור לטרון ) מבוא חורון, פארק קנדה

מסלול חינמי  , רושמים בוויז מבוא חורון – מצומת לטרון פונים לכיוון הישוב מבוא חורון . לפני השער של הישוב פונים ימינה אל דרך עפר שהופכת לשביל רומי ( מרוצף באבנים קטנות ) אפשר להחנות כאן ולהמשיך ברגל , מטיילים סביב ומחפשים את המאגר , את הבריכה  , השקדיות והפריחה .

צאו לטייל ולאסוף חוויות ותמונות ! יש לנו ארץ נהדרת !

!היית רץ מדבר שלם

מאת רונית כהן רכזת שכבה יב

השגרה משתנה  לנו מקצה לקצה . למעלה משנה אנחנו חיים במציאות אחרת , מציאות שמחייבת אותנו לקחת  אחריות על האחר ועל עצמנו . מציאות המחייבת אותנו לצאת מתוך הצורך האישי. מציאות המחחיבת אותנו  לחשוב על הכלל.

בכל תקופה מתבלטים הגיבורים של אותה  תקופה .

כעת הגיבורים הם אנחנו.

מתמודדים עם ההנחיות המשתנות , עם חוסר הוודאות., עם שמירה על ריחוק חברתי ועם שמירה על סובבינו . צוותי הרפואה , צוותי החינוך , אנשים פרטיים – כל אלו חברו לעשות למען הכלל, וכמובן, גם  מעשי חסד של נוער מופלא .

היכן ההנהגה???

בחרתי להביא את המילים של השיר החדש של מירי מסיקה ונרקיס המספר על  המסירות  תחושת האחריות של משה רבנו על עמו , על הדור המדבר , על דור של עבדים שקיבל חרות והיה צריך ללמוד איך לחיות עם המתנה שנתנה לו .

משה  קיבל את התפקיד  לא מכיוון שהוא רצה בו אלא מכיוון שהוא היה האדם המתאים ביותר לאותה עת. המציאות בחרה בו .

התכונות של משה: מסירות , נחישות , הקפדה על צדקת הדרך , אמונה באנשים, ענווה, סבלנות וההקשבה  הובילואת" דור המדבר" לחצות את המדבר המורכב והקשה ולהגיע לארץ המובטחת .

אנחנו צמאים למנהיגים כמו משה . אנו זקוקים לצדקת הדרך. אנו צריכים נחישות ואמונה .

יכולתינו נמצאת בתוכינו.

ההנהגה  נמצאת בתוך הנוער  שלנו. אנשי החינוך נדרשים לחזקם ולעזור להם לגלות את זהותם ועוצמתם.

תלמידים יקרים,

מאחלת לכם ולבני משפחתכם

פסח כשר ושמח .

הכוח טמון בתוככם !

ערב לתנך

ענבל אמיתון

סיפור יציאת מצרים וקריעת ים סוף שגור אצל כולנו במידה זו או אחרת, כבר מילדות. כשאנו פותחים את חומש שמות ומעיינים בפרק י"ד, הסיטואציה בה עם ישראל נמצא בין הפטיש לסדן – הים לפניו ומרכבות פרעה ופרשיו מאחוריו – אינה קלה לקריאה. בני ישראל נחרדים מהמצב ומטיחים במשה דברי זעם ויאוש. הם חדורי בטחון שפה תהיה קבורתם ולא מבינים מדוע היה צריך את המסע הזה מלכתחילה.

משה, אמנם מקרין כלפי חוץ שלווה ומרגיע את העם שהכל יבוא על מקומו בשלום. אך מתגובת האל שמוכיח אותו על צעקתו אנו מתוודעים לסערה הפנימית בה היה נתון. אלהים מורה למשה להפסיק להתחנן אליו לישועה ולהתחיל לפעול. בעקבות דרישת האל מרים משה את מטהו על הים ובוקע אותו לשניים.

התמונה המצטיירת מהכתוב מפעימה. בניגוד לנס חציה אחר על מים, כאן מתוארת תשועה מסכנת חיים ממשית, כשמעשה ההצלה כולל רבבות אנשים. עד היום, כשאנחנו מבקשים לתאר התרחשות יוצאת דופן, צליחה של קושי או חריגה מדרך הטבע, אנחנו משתמשים בביטוי "קריעת ים סוף".

בשנה שעברה, כשכתה י"ב 2 למדה את סיפור התהוות האומה, עלתה תמיהה כיצד עם ישראל, למרות כל הנסים הגדולים שנעשו לו, ממשיך לחטוא.

תשובה לכך אפשר למצוא בדברי יהודה עמיחי:

"מְרָחוֹק כָּל דָּבָר נִרְאָה נֵס

אֲבָל מִקָּרוֹב גַּם נֵס לֹא נִרְאֶה כָּךְ.

אֲפִלּוּ מִי שֶׁעָבָר בְּיָם-סוֹף בִּבְקִיעַת הַיָּם

רָאָה רַק אֶת הַגַּב הַמַּזִּיעַ שֶׁל הַהוֹלֵךְ לְפָנָיו

וְאֶת נוֹעַ יְרֵכָיו הַגְּדוֹלוֹת."

(מתוך "ניסים", יהודה עמיחי)

בשיר המופלא הזה, יהודה עמיחי מלמד אותנו שיעור חשוב בפרספקטיבה. כשאנו עסוקים במציאות הנוכחית שלנו, אנחנו טרודים בשגרה היומיומית ובחיבור כל מאורע להתרחשויות שקדמו לו. כמי שחווים בזמן אמת כל חוליה בשרשרת, אנחנו לא זוכים לראות את היצירה שנעשית במלאכת מחשבת.

מצד אחד, פרשנותו של יהודה עמיחי על סיפור קריעת ים סוף, גורמת לנו לראות במי שעברו את הים לא רק קהל אחיד של אנשים, אלא מאפשרת לנו לזהות עם התחושות האישיות של כל פרט. כאן יהודה עמיחי מסייע לנו לגלות חמלה כלפי הכתובים בדפי ההיסטוריה שלא ידעו שהם כאלה. מצד שני, יהודה עמיחי מבקש מאיתנו, אלו שכותבים ברגעים אלו ממש את ההיסטוריה, לנסות להסתכל על עצמנו במבט מבחוץ, לראות כמה טוב סובב סביבנו ולזכור להודות על כך.

פסח...חג המצות

מאת שי צופיוף

מי מאתנו לא מכיר את חג הפסח? מידי שנה יושבים אנו בלילה הסדר מסובין אל השולחן וחוגגים את שחוררנו מעבודת לחירות והפיכתנו לעם. חג זה מהווה אירוע מפתח בכינונו של עם ישראל ומכאן שהינו כיום העצמאות הראשון שלנו. יחד עם זאת, מצוות רבות בחג בפסח נראות משונות ובלתי מוסברות. למשל, אנו נדרשים לסימנים רבים במהלך ליל הסדר על מנת להמחיש לעצמינו את סיפור יציאת מצרים, תוך הפנמת המסר המרכזי שלו. תירוצים רבים נקשרו סביב סמנים שלו אלו; החרוסת כביטוי לטיט שבו השתמשו אבותינו או המרור כביטוי לסבל של השעבוד במצרים. לצד כל אלו עומדת אכילת המצה כמצווה החידתית והמשונה ביותר. מה מסתת מאחורי מצווה משונה זו וכיצד הפכה לסמל כה מרכזי של חג הפסח?

אם נשאל את האדם הממוצע מהרחוב על אודות מצוות אכילת המצה, סביר כי נקבל את התשובה השגורה כי מצווה זו נועדה לסמל בעבורנו את הרגע בו נאלצו בני ישראל לברוח ממצרים בטרם בצקם תפח. תשובה זו מעלה יותר קושיות מאשר מספקת פתרונות שכן איננה מעניקה הסבר ראוי להפיכת החמץ למוקצה מחמת מיאוס בפסח ובנוסף, מעלה גם תהיות תיאולוגיות. במידה והאל הכול וכול אכן קרע לנו את הים, ליווה את בני ישראל בעמוד האש והענן והטיל אימתו על ארץ מצרים בעזרת 10 המכות, מדוע לא יכול היה להתפיח את בצקם של אבותינו בצורה ניסית?

חכמי החסידות מלמדים אותנו כי למצה ישנה משמעות נסתרת והיא למעשה עומדת כבסיס היסודי של כל אדם ואדם. חשבו על כך, המצה והלחם אינם נבדלים בחומר הבסיסי שמרכיב אותם, אלא רק בעובדה כי הלחם מלא באוויר. רובני נוהגים במהלך השנה כלחם תפוח שנאלץ להציג את האגו שלו בפני אחרים. אנו מחסים את המצה שלנו בדיבורים ומחוות שנועדו להסתיר את האני האמתי שלנו. חג הפסח מאלץ אותנו לבנות את המצה היסודית שלנו ולשוב אל השורשים. הפעם אנו נאסור ונבטל את החמץ התפוח מלא הגאווה, ונתרכז דווקא במצה הצנוע והאותנטית שלנו. אולי היא קטנה ושברירית, אך למעשה היא זו המכילה את תמצית איכותנו ובה גם גלומה חירותנו. בפסח לא רק עם ישראל העתיק אלא כל אחד ואחת מאתינו, יוצא למסע פנימי עם עצמו כאשר בסופו הוא מוצא את חירותו בגילו המצה שלו. כל אדם משועבד ל"מצרים" שלו שאותה מאפיין האגו החיצוני, והיציאה מימנה היא ההליכה אל המצה והמדבר, היכן שהאדם יכול להבין סוף סוף את עצמו ולהיות בן חורין.

חג שמח!!!

bottom of page